Het zeep huisje
Image default
Bedrijven

Duurzame energie

Je hoort de termen vaak voorbijkomen: duurzame energie, groene energie, groener leven of iets anders in deze trant. Het wordt met de jaren steeds interessanter om duurzamer te leven. Soms weten mensen niet hoe ze dit moeten doen of wat het precies inhoudt? Hieronder gaan we kort in op wat duurzame energie precies is.

Duurzame energie

Het energieverbruik neemt jaarlijkse in Nederland steeds meer toe, het positieve hieraan is dat het merendeel hiervan duurzame energie is. Wat is duurzame energie precies? Voor duurzame energie geldt dat het uit duurzame energiebronnen is opgewerkt, dus die niet schadelijk zijn voor hert milieu en (eventueel) herbruikbaar zijn. De aandacht voor duurzame energie neemt ook steeds meer toe, omdat de fossiele brandstoffen langzaam beginnen op te raken. Het overgaan van fossiel naar volledig duurzaam wordt ook wel energietransitie genoemd.

Er zijn diverse manier om energie milieuvriendelijk op te wekken. In Nederland zijn de volgende mogelijkheden de belangrijkste en dat zijn: windmolens, zonnepanelen en waterkrachtcentrales.

Windmolens

Windmolens, die ook wel bekend staan als windturbines, zorgen uiteraard voor de opwekking van windenergie. Door de wind zullen de bladen van de windmolen in beweging worden gebracht. Binnenin de windmolen bevindt zich een grote dynamo die de draaiende beweging kan omzetten in elektriciteit. Zo zijn er door heel Nederland verschillende windmolenparken, zelfs in de Noordzee. In de zee geven de windmolens twee keer zoveel elektriciteit dan op het vaste land. Meer informatie over het afnemen van alleen windenergie? Dan kan bij Engie-Energie.

 

Zonnepanelen

Een andere wijze om milieuvriendelijke energie op te wekken kan met behulp van zonnepanelen. Deze zorgen uiteraard voor de opwekking van zonne-energie. Een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Dat is trouwens net wat anders dan een zonnecollector, want hierbij wordt de zonnewarmte omgezet in elektriciteit. De stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen kunnen dan weer gebruikt worden als energie voor een warmtepomp. Zo is het dus mogelijk om de verwarming te verduurzamen.