Het zeep huisje
Image default
Tuin en buitenleven

Is er een verschil tussen wintergroen en winterhard?

Als je je net gaat verdiepen in planten en je wilt je tuin gaan beplanten met fargesia kunnen termen zoals wintergroen of winterhard nogal verwarrend zijn. Je kan je afvragen of een wintergroene haagplant ook automatisch winterhard is? In dit artikel leggen wij je uit wat het verschil tussen wintergroen en winterhard is. Voor meer informatie kan je altijd onze Hoge Hagen website raadplegen.

 

Wat zijn wintergroene haagplanten?

Een wintergroene haagplant is een haagplant die zijn blad gedurende de winter niet verliest. De plant is dus het hele jaar door letterlijk groen. Je geniet zo het hele jaar door van een mooie groene tuinafscheiding. In de periode dat sommige andere bomen, struiken en heesters hun blad verliezen tijdens de winter, doen groenblijvende haagplanten dit niet. Ben je op zoek naar haagplanten die jou het hele jaar door privacy bieden, kies dan voor groenblijvende haagplanten. Er zijn verschillende soorten wintergroene hagen verkrijgbaar.

 

Je kan kiezen voor klassieke formele hagen, of voor haagplanten met een minder formeel uiterlijk. Dan is er ook nog keuze tussen onderhoudsvriendelijke, wintergroene haagplanten en heesters die wat meer verzorging nodig hebben. Je hebt haagplanten die heel hoog kunnen worden maar ook laagblijvende soorten. Er zijn haagconiferen die wintergroen zijn, maar ook laurierkers is een blad houdende haagplant. Beiden hebben een heel andere uitstraling. Er is echt volop keuze binnen de haaggroene haagcategorie en er is er zeker altijd een groenblijvende heg te vinden die uitstekend bij jouw tuinontwerp past.

 

Wat zijn winterharde haagplanten?

Winterharde haagplanten kunnen zowel blad houdend als bladverliezend zijn. De winterhardheid van een plant zegt iets over zijn vermogen om heel koude winters ongeschonden door te komen. Veel van de haagplanten kunnen de Nederlandse winters heel goed aan maar er zijn er die toch meer winterhard zijn dan andere. Veel naaldbomen zoals de fijnspar zijn bijvoorbeeld goed winterhard. Twijfel je bij een haagplant of deze wel goed winterhard is lees dan de productomschrijving op onze Hoge Hagen website. Er staat bij elk product duidelijk aangegeven hoe het met de winterhardheid van de betreffende haag is gesteld. Zo kom je ook niet voor verrassingen te staan. Kom je er toch niet uit dan kan je ons altijd even mailen of bellen. Wij helpen je graag als je er zelf niet uitkomt.

 

Hoe bescherm je hagen en heesters tegen zeer strenge vorst?

Tijdens de heel koude winters kunnen de haagplanten met een matige of zelfs goede winterhardheid best wel extra bescherming gebruiken. In ons land zijn deze winters zeldzaam, maar je weet het nooit. Zorg ervoor dat de grond onder de haag goed gedraineerd is. Een te natte bodem kan bevriezen en de wortels van de haag of heester beschadigen. Wil je nog meer bescherming bieden aan jouw mooie haag dan kan je altijd een wintervliesdoek over de haag heen draperen. Zo voorkom je schade aan de takken van de haag en blijft hij mooi. Veel plezier gewenst met het uitkiezen van een fraaie winterharde heg!