Het zeep huisje
Image default
Onderwijs

Hoe spelend leren jouw kind een voorsprong geeft

Spelend leren zou deel moeten uitmaken van elk kinderdagverblijf om kinderen voor te bereiden de uitdagingen die het leven met zich meebrengt. Creatieve en innovatieve geesten groeien en bloeien wanneer leren op een leuke en boeiende manier wordt aangeboden. Als je zoekt naar: ‘Kinderdagverblijf Rotterdam’ of een kinderdagverblijf in een andere stad, zorg dat spelend leren een groot deel uitmaakt van hun beleid. Spelend leren is namelijk één van de grootste factoren voor het ontwikkelen van de intellectuele en emotionele intelligentie van een kind. Maar hoe zit spelend leren precies in elkaar? En hoe kan jij dit ook zelf thuis toepassen? Lees hier snel verder!

Wat is spelend leren?

Mensen zijn gemaakt om te spelen. Wetenschappers bestuderen dit fenomeen al jaren en proberen manieren te vinden om deze drang te onderdrukken. Tot nu toe is dat niet gelukt.

Aangezien spel in onze hersenen zit ingebakken, is het alleen maar logisch om van dat instinct gebruik te maken bij het aanleren van nieuwe vaardigheden. Wanneer kinderen worden aangemoedigd om hun ideeën uit te breiden, worden ze beter in het oplossen van problemen en kritisch denken.

Inzicht in de waarde van spelend leren

Mensen leren het best door persoonlijke ervaringen. Kinderen zijn niet anders. Spelend leren motiveert en stimuleert hun hersenen en ondersteunt de ontwikkeling van essentiële vaardigheden zoals communicatie en concentratie. Spelenderwijs leren bouwt ook sociale vaardigheden op, zoals delen met andere en orde houden door samen te bepalen wie aan de beurt is, of het samenwerken om iets moois te bereiken. Dit zijn vaardigheden die kinderen nodig hebben tijdens hun schooltijd en nog lang daarna. De meest effectieve manier om de drang van een kind om zijn omgeving te controleren aan te wakkeren, is door te spelen. Bovendien helpt het naspelen van ervaringen kinderen om kennis te verwerken en zich voor te bereiden op andere ervaringen. 

Tips om spelenderwijs leren thuis aan te moedigen

Speelse leertechnieken variëren afhankelijk van de leeftijd van het kind. Hier zijn enkele van de beste strategieën om thuis te gebruiken met peuters en kleuters. Ten eerste zorg ervoor dat kinderen toegang hebben tot speelgoed zoals speeldeeg, zand- en watertafels om hun nieuwsgierigheid te stimuleren en hun verbeelding aan te moedigen. Ten tweede kinderen leren het best als ze verschillende kleuren, vormen en texturen kunnen verkennen. De wereld zit vol avontuur, dus moedig kinderen aan naar buiten te gaan om meer te leren over hun omgeving. Bezoekjes aan het plaatselijke park of de dierentuin kunnen jonge geesten kennis laten maken met nieuwe concepten. Ten derde beperk hun schermtijd. Hoewel kinderen kunnen leren met behulp van tablets en andere elektronische apparaten, moeten ze niet het grootste deel van hun ervaringen opdoen via een digitaal apparaat. Wanneer schermen uit zijn, moeten kinderen zich wenden tot hun verbeelding om manieren te vinden om te groeien en te leren.