Het zeep huisje
Image default
Architectuur

Is een bedrijfsmakelaar een goed idee?

Je denkt misschien dat een bedrijfsmakelaar slechts een makelaar is die bedrijfspanden verhuurt, maar het is een heel vak op zich. Een bedrijfsmakelaar heeft van commerciële panden zijn specialisme gemaakt. Bij deze markt komen hele andere zaken kijken dan bij de particuliere woningmarkt, en het gaat er tactischer aan toe, en beide partijen zijn zich vaak beter bewust van omstandigheden en regelgevingen, waardoor de bedrijfsmakelaar erg goed op de hoogte moet zijn van alles wat zich afspeelt binnen zijn vakgebied.

Een bedrijfsmakelaar is ook minder gericht op het zakendoen met consumenten, maar weet heel goed hoe hij moet communiceren met zakenmensen, en heeft veel ervaring in het tactisch krijgen van zijn zin. 

Wat zijn de taken van een bedrijfsmakelaar?

De overkoepelende taken van een bedrijfsmakelaar zijn vrij eenvoudig te beschrijven. Een bedrijfsmakelaar begeleid zijn klant met de aankoop van een onroerend goed, hij begeleid zijn klant bij de verkoop van een onroerend goed, en begeleid zijn klant bij de huur of verhuur van een bedrijfspand. Met deze taken is het voor de bedrijfsmakelaar vooral zaak om te bemiddelen tussen de twee partijen. Het doel is immers nog altijd om beide partijen tevreden te stellen.

Een belangrijk verschil tussen de reguliere makelaar en de bedrijfsmakelaar is dat een bedrijfsmakelaar veel meer verstand heeft van ingewikkelde koop en huurcontracten, terwijl deze documenten bij particuliere koop of huur een stuk eenvoudiger zijn.

Laten taxeren door een bedrijfsmakelaar

Voor het taxeren van een regulier pand schakel je natuurlijk een reguliere makelaar in. Dan is het toch niet meer dan logisch dat voor de taxatie van een bedrijfspand een bedrijfsmakelaar wordt ingehuurd? Deze heeft veel ervaring in het taxeren van deze panden, en weet ook veel beter waar hij op moet letten. Bij een commercieel onroerend goed wordt niet gekeken hoe dichtbij de recreatieve voorzieningen zijn, maar wordt gekeken naar bereikbaarheid voor leveranciers, klanten en of het een gunstige locatie is voor het runnen van een bedrijf.