Het zeep huisje
Image default
Woning en Tuin

Wat is een freesmal en hoe gebruik je er een

 

Wat is een freesmal? Een freesmal is een gereedschap waarmee je elke keer nauwkeurig en consistent dezelfde resultaten op je werkstuk kunt produceren. Freesmallen worden vaak gebruikt in combinatie met andere gereedschappen, zoals bovenfrezen of zagen. Een freesmal wordt vaak gebruikt om scharnieren in een deur of raam uit te frezen, waarna je scharnieren kunt plaatsen. In deze blog bespreken we hoe je een freesmal gebruikt, wat je ermee kunt doen en wat je nodig hebt om scharnieren te monteren. Blijf op de hoogte!

Een freesmal gebruiken

Het gebruik van een freesmal is eenvoudig. Zorg er eerst voor dat de mal goed is vastgeklemd op de deurpost of raam. Daarbij kun je een freesmal eenvoudig met twee schroeven vastzetten om te voorkomen dat deze tijdens het frezen verplaatst. Stel vervolgens de hoogte van het freesbitje in op de dikte van het te frezen materiaal. Voor het frezen van deuren en ramen heb je uiteraard ook andere materialen zoals een bovenfrees nodig. Met een freesmal set kun je alle freesmallen in een keer afstellen om zeker te weten dat je de gaten op de juiste hoogte freest. Tot slot freest je langs de gemarkeerde lijn op de deurpost of het raam. Daarna doe je hetzelfde bij het raam zelf of de deur.

Een freesmal en andere benodigdheden

Naast een freesmal heb je uiteraard ook andere materialen nodig om een deur uit te hangen. Hetzelfde geldt voor een raam. Een bovenfreesmachine heeft namelijk ook een freesbeitel nodig. Ook heb je een kopieerring nodig om de freesmal niet te beschadigen. Ook een inbussleutel is vaak nodig om de freesmal vast te zetten. Een potlood en meetgereedschap is ook nodig om de maten op de deur af te tekenen. Het frezen maakt tenslotte ook aardig wat lawaai, dus het dragen van gehoorbescherming is ook een echte aanrader!

Een freesmal kopen

Als je ook een freesmal wilt kopen, is het goed om te onthouden dat er verschillende soorten zijn. Deels ligt dit aan de grootte van de scharnieren die je wilt plaatsen. Ook zijn er sets van een freesmal beschikbaar. Deze kun je in een keer langs de deur verstellen en op de goede plek vastzetten. Uiteraard kun je ook los een freesmal kopen en zijn er aparte freesmallen voor een insteekslot en voor de sluitplaat. Een deur of raam afhangen doe je dus precies en eenvoudig met een freesmal!