Het zeep huisje
Image default
Gezondheid

Natuurlijke zeep maken: hoe doe je dat?

Natuurlijke zeep maken: hoe doe je dat?

Je kunt in deze blogpost leren hoe je snel en eenvoudig je eigen zeep maakt. Dit kost niet alleen minder geld, maar het is ook nog eens leuk om weg te geven. Daarnaast is het een activiteit die je niet iedere dag doet. Het is dus ook leuk om eens te doen met familie, vrienden of kennissen. Bovendien bepaal je zelf wat erin gaat. Veel chemische stoffen worden dan weggelaten. Deze zorgen dan weliswaar voor de houdbaarheid, maar als je het zelf maakt dan heb je dit niet nodig. Het is namelijk ook een stuk beter voor de huid om deze weg te laten. Hierdoor worden de goede bacteriën ook niet langer meer gedood.

De meeste materialen zoals een kom, glas of vorm heb je al in huis. Het is dus heel laagdrempelig want je hoeft hiervoor niet veel spullen te kopen. Tenzij je dit echt wil doorpakken en lekker veel geur variaties wil maken. Ook is het handig om een thermometer of vleesthermometer te hebben. Hierdoor bereik je de perfecte temperatuur en dat zorgt voor het beste eindresultaat. Eventueel kun je ook een slowcooker kopen, maar dit moet je alleen doen als je dit vaak gebruikt. Je gaat immers niet een heel apparaat kopen voor een paar keer per jaar. Want je kunt het ook prima op een gasfornuis doen, mits je de temperatuur goed in de gaten houdt.

Wat zijn de belangrijkste voordelen

Een van de voordelen van natuurlijke zeep maken is dat het beter is voor je huid. Het verzorgd de huid, maar bovendien worden de goede bacteriën ook niet gedood. Je huid behoudt ook zijn vocht en droogt niet uit. Het is dan niet meer nodig om bodylotion te kopen, want dit is gewoon een slimme verkooptruc van de cosmeticabedrijven. Je huid wordt een stuk milder gereinigd en daardoor heb je ook minder snel last van huidirritaties. Sommige mensen kunnen dit krijgen als ze zichzelf te veel wassen met zeep, maar de kans met natuurlijke zeep is aanzienlijk kleiner. Doordat je het zelf maakt kun je het ook vormgeven. Dit zorgt ervoor dat je het makkelijker ergens mee naartoe kunt nemen. Een paar compacte stukken zeep zijn makkelijker op te bergen als 1 groot stuk. Bovendien is het ook nog eens duurzaam want je gebruikt er dan vaak wat minder van.

Hoeveel zeep heb je nodig?

Wist je dat je maar een paar stukken zeep nodig hebt per jaar. De vloeibare douchegel die we gebruiken gebruiken we vaak in overvloed. Hier wordt je niet schoner van en bovendien kan het door de chemische stoffen huidirritaties geven. De stukken natuurlijke zeep maken de meeste mensen wat kleiner. Onbewust ga je er dan ook minder van gebruiken omdat je er zuinig mee wil omgaan. Afhankelijk van je gezinssamenstelling maak je een hoeveelheid voor een paar maanden of misschien wel een jaar. Hierdoor is het ook niet te veel werk en dat motiveert de mensen ook om dit zelf te gaan doen.