Het zeep huisje
Image default
Bedrijven

5 redenen waarom je echt een wandelvakantie zou moeten doen

Wandelen is een heerlijke bezigheid. Misschien maak je regelmatig een wandeling met de hond of ga je in het weekend graag een dagje wandelen met je partner. Samen kun je genieten van de natuur en ondertussen kun je napraten over de week. Is wandelen niet echt jouw ding? Dan zijn er nog vele andere redenen om te gaan wandelen. Wandelen is een geweldige vorm van lichaamsbeweging voor iedereen die zijn of haar lichaam in goede conditie wil houden. In dit artikel vertellen we je er alles over. Misschien word je na het lezen ervan wel zo enthousiast dat je meteen gaat wandelen, en misschien ga je zelfs wel op wandelvakantie Dolomieten.

 

Wandelen is een goede manier om af te vallen

Je zou het niet denken, maar met wandelen kun je heel wat calorieën verbranden. Dat komt omdat wandelen een lage intensiteit oefening is. Dat wil zeggen dat de hartslag niet plotseling heel snel stijgt, maar lange tijd licht verhoogd is. Bij een lage intensiteitsoefening verbruikt je lichaam iets meer energie, maar niet ineens heel veel. Als je lichaam plotseling veel energie nodig heeft, verbrandt het vooral koolhydraten. Als je lichaam over een langere periode wat meer energie nodig heeft, worden vetreserves aangebroken. Met andere woorden, tijdens het wandelen verbrand je meer vet en val je dus af. Natuurlijk is het belangrijk dat je naast het wandelen ook gezond eet. Tijdens een wandelvakantie over de de Alta Via 1 kun je op deze manier veel gewicht verliezen.

 

Wandelen helpt tegen depressie

Heb je last van stemmingswisselingen of depressies? Dan is wandelen ook een goed idee. Tijdens het wandelen ervaar je een optimale combinatie van gezonde buitenlucht en beweging. Dit maakt het makkelijker om je hoofd ‘leeg te maken’ en een balans te bereiken tussen lichaam en geest. De verandering van omgeving en de fysieke activiteit zullen je goed doen. Je zult merken dat je na een wandelvakantie als herboren naar huis gaat. Misschien kun je door regelmatig een wandelvakantie te nemen ook je geestelijke gezondheid op de lange termijn verbeteren.

 

Wandelen heeft een positief effect op diabetes

Heb je een aandoening zoals diabetes? Dan is het heel belangrijk om elke dag voldoende te bewegen. En vooral wandelen is erg gunstig. Het verlaagt de bloedsuikerspiegel aanzienlijk. En een wandelvakantie heeft zelfs voordelen op de lange termijn. Je krijgt meer grip op de aandoening en de schommelingen in de bloedsuikerspiegel zullen minder extreem zijn.

 

Wandelen vermindert stress

Ervaar je veel stress in je dagelijks leven? Dan kan wandelen ook een positieve invloed hebben. Door elke dag een wandeling te maken, kun je de spanning makkelijker loslaten. Je zult merken dat je beter kunt slapen, meer uitgerust bent en het leven beter aankunt. Heb je last van een burn-out? Dan is het een goed idee om een wandelvakantie te nemen. Je kunt de stress van het dagelijks leven achter je laten en helemaal tot rust komen in een andere omgeving.

 

Wandelen maakt je creatiever

Een van de meest opvallende voordelen van wandelen is dat je er letterlijk creatiever van wordt. Dat komt omdat je tijdens het wandelen tot rust komt en stressvolle gedachten naar de achtergrond verdwijnen. Hierdoor komt er ruimte vrij voor nieuwe ideeën en gedachten. Dus heb je om wat voor reden dan ook inspiratie nodig? Dan kan een wandeling net zijn wat je nodig hebt om dat ene geweldige idee te krijgen. Staat een nieuw en groot project te wachten? Dan is er geen betere manier om er aan te beginnen door eerst een wandelvakantie te doen. Je maakt je hoofd leeg en je begint je nieuwe project met een “schone lei”. De kans is groot dat je na de wandelvakantie zelfs al een paar goede ideeën hebt. Op deze manier fungeert de wandelvakantie tegelijkertijd als de ultieme brainstormsessie met jezelf.