Het zeep huisje
Image default
Bedrijven

Bijzonder weetjes over putten

Er was eens een jongetje dat dacht dat hij wel in de put kon vissen. Met een stok, een touwtje met daaraan een kromme spijker en daaraan weer een stukje brood, waagde hij een kansje. Vissen in de put. Zou het kunnen?

Wat zit er in de put?

Het jongetje heeft nooit een vis gevangen. Hoewel hij er toch heilig van overtuigd was, een paar keer beet te hebben. Dat had je wellicht ook wel verwacht, dat het jongetje niks ving. Maar weet je wel eigenlijk wat je wel in de put aantreft?

Wat je in de put vindt? Dat verschilt per put. Er zijn putten aangesloten op het riool. Dat was de put waar het jongetje aan het vissen was. Nou ja, dat dacht hij tenminste. Maar wat vind je in het riool? Er worden de vreemdste spullen gevonden in het riool: kunstgebitten, peuken, textiel, mobieltjes, etc. Er zou natuurlijk alleen poep, plas en wc-papier in mogen zitten. Maar de mens is meestal niet zo strikt met alle regels, als het op het riool aankomt, blijkt dus maar weer.

Welke putten zijn er zoal?

Er zijn naast rioleringsputten ook putten met gas of putten met water (voor de brandweer). Het hangt dus maar net van de put af.

Verder is er ook natuurlijk nog de echoput. Wist je dat de echoput ook een hotel-restaurant is in Hoog Soeren (gemeente Apeldoorn)? Dit hotel-restaurant is vernoemd naar de echoput in Apeldoorn. Een historische echoput. Deze put is maar liefst 56 meter diep. Hij is nog in opdracht van koning Lodewijk Napoleon, waarschijnlijk door krijgsgevangenen, gegraven.

Putrenovatie

Ook een put kan in de put zitten. Nou ja, een put kan kapotgaan of de deksel van de put kan kapotgaan. Hoe dit kan? Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als er een boom is waarvan de wortels zich een weg banen waar de put is. Dan ontzetten de wortels van deze boom de put. Dit kan ertoe leiden dat putrenovatie nodig is.

 Putrenovatie is trouwens een specialistisch werkje. Daarom wordt putrenovatie ook gedaan door bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn.

https://thsputrenovatie.nl