Het zeep huisje
Image default
Bedrijven

Maak je tuinmeubelen klaar voor de zomer!

Tuinmeubelen in uw eigen tuin worden vaak blootgesteld aan veel verschillende omgevingsinvloeden. Of het nu door de zon, door het water of door vorst is. Om zo lang mogelijk van uw tuinmeubelen te kunnen genieten, moeten deze goed onderhouden worden. Hoe het juiste onderhoud eruitziet, hangt echter ook af van de materialen van het meubel. Of het nu een stoel, ligstoel of parasol is. Het materiaal is cruciaal.

Houten tuinmeubelen

Houten tuinmeubelen zijn heel bijzonder omdat het een natuurproduct is. Het uiterlijk kan dienovereenkomstig veranderen door omgevingsinvloeden. Bijvoorbeeld door blootstelling aan de zon. Hout kan ook snel vergrijzen en om dit te voorkomen moet je altijd een onderhoudsolie gebruiken om het hout te beschermen. Voor elke houtsoort zijn er individuele verzorgingsoliën. Of het nu gaat om teakhouten tuinmeubelen, eikenhouten tuinmeubelen of tuinmeubelen van steigerhout. U dient dit soort verzorgingsoliën maximaal 2-3 keer per jaar te gebruiken. Dan zit je aan de veilige kant. Als het al te laat is en het meubilair al grijs is, is er nog de mogelijkheid om het oppervlak te behandelen met schuurpapier. Houten tuinmeubelen kunnen ook worden beschermd tegen barre weersomstandigheden door ze te impregneren. Deze procedure kan om de 3-4 jaar worden toegepast. Een kleine opmerking: tafels die net geolied zijn, mogen niet worden schoongemaakt met een microvezeldoek, omdat het materiaal in het ergste geval het oppervlak kan aantasten. Hierdoor kunnen fijne krassen ontstaan. Bovendien: hout is niet zomaar hout. U kunt het beste contact opnemen met uw verkoper om erachter te komen wat de voorschriften zijn. Daarnaast moet je altijd in de richting van de houtnerf schilderen. In de winter, als het koud is, moeten de tuinmeubelen sowieso goed en droog worden opgeborgen. Bij voorkeur in een kelder of in een tuinhuisje.

Tuinmeubelen van metaal

In tegenstelling tot houten meubelen zijn tuinmeubelen van metaal veel gemakkelijker te onderhouden. De metalen meubelen zijn bovendien zeer duurzaam en ook buiten de zomer geschikt. In de meeste gevallen is het voldoende als deze worden behandeld met water, zeep en een doek. U moet echter oppassen dat u geen ruwe doek gebruikt, anders kunt u krassen op het aluminium maken. Metalen tuinmeubelen moeten ook in de winter op een droge en warme plaats worden opgeborgen om ze te beschermen tegen koude temperaturen.

Kunststof tuinmeubelen

Tuinmeubelen van kunststof zijn beduidend goedkoper dan tuinmeubelen van metaal of tuinmeubelen van hout. Daarom zijn deze vooral geschikt voor mensen met een krap budget. Het meubel is ook zeer licht van gewicht en daardoor makkelijk te verplaatsen en te vervoeren. Pas echter op dat u geen modellen van te goedkope kunststof koopt, omdat deze modellen niet goed tegen hitte kunnen. Het materiaal kan daardoor door zonnestraling of de intredende UV-straling broos worden en uiteindelijk verbleken. Het zou goed zijn als de kunststof meubelen UV-bescherming hadden. Kunststof tuinmeubelen kun je het beste schoonmaken met een doek en huishoudreiniger. Ook in de winter moeten deze meubels goed worden opgeborgen om ze tegen weersinvloeden te beschermen. Wij wensen u een fijne zomer in de tuin

 

Gerelateerde artikelen

Tips voor jouw verhuizing

Weg met al dat plastic in de badkamer, kies voor een shampoo- of bodybar!

Huis verkopen aan de makelaar steeds lucratiever vanwege hevige woningmarkt