Het zeep huisje
Image default
Bedrijven

Wonen in een caravan, kan dat?

Vraag jij je af of je kan wonen in een caravan? Misschien omdat je moeilijk aan een woning kan komen of omdat de huurprijzen belachelijk duur zijn? In deze blog leggen wij jou aan de hand van 5 punten uit of je kan wonen in een caravan. 

Ruimte 

Het eerste waar je aan moet denken is ruimte. Caravans zijn er in verschillende vormen en maten, maar ze zijn meestal veel kleiner dan traditionele woningen. Dit betekent dat je creatief moet zijn als het gaat om opslag en ervoor moet zorgen dat alles comfortabel in de caravan past. Je zult ook een beperkte hoeveelheid ruimte hebben voor meubels en andere voorwerpen, dus als je meer wilt dan alleen de basis, moet je misschien kiezen voor iets groters of extra opslagruimte buiten jouw caravan huren. 

Energieverbruik 

Een andere overweging is het energieverbruik. Door hun omvang zijn caravans vaak minder energiezuinig dan gewone woningen, dus moet je rekening houden met een hogere energierekening als je besluit er fulltime in te gaan wonen. Het kan ook zijn dat bepaalde apparaten niet in jouw caravan passen of andere energiebronnen nodig hebben (zoals gasflessen). 

Vergunningen 

Afhankelijk van waar jejouw caravan wilt stallen, zijn er ook juridische aspecten waar je aan moet denken, zoals bouwvergunningen of plaatselijke verordeningen. Voor sommige locaties zijn speciale vergunningen of licenties nodig, dus je kunt het beste eerst bij de gemeente informeren voordat je een beslissing neemt. 

Verzekering en onderhoud 

Het is ook belangrijk om rekening te houden met kosten als verzekering en onderhoud. Regelmatig onderhoud is essentieel voor caravans, omdat ze nogal wat te verduren krijgen als ze over lange afstanden worden gesleept – vooral over ruw terrein zoals onverharde paden of hobbelige wegen. Je moet er ook voor zorgen dat jouw verzekering zowel diefstal/schade tijdens het reizen als tijdens het stilstaan dekt. 

Aanpassing in je levensstijl 

Ten slotte is het de moeite waard te wijzen op de veranderingen in levensstijl die het bezit van een caravan met zich meebrengt – zoals minder comfort in huis zoals centrale verwarming of warm stromend water (tenzij je van plan bent extra voorzieningen te huren).  

Lijkt je het leuk om dit een tijdje te proberen, maar is jouw oude caravan die in de stalling staat te verfstoffen niet meer geschikt hiervoor? Benader dan een caravan opkoper. Zij bieden jou niet alleen een eerlijk bod voor de caravan, zodat jij hier misschien weer een andere tweewieler van kan kopen, maar ook nemen ze al het papierwerk uit handen! Denk aan jouw caravan overschrijven