Het zeep huisje
Image default
Aanbiedingen

Zijn jaloezieën al uit de mode?

Wat zijn jaloezieën?

Jaloezieën zijn een ideale mix van stijl en klasse. Een jaloezie is een soort raambekleding die bestaan uit horizontale lamellen. De lamellen kunnen bewogen worden terwijl de jaloezieën omlaag zijn om de hoeveelheid binnenvallend zonlicht te regelen, of helemaal omhooggetrokken worden om de wereld buiten te bekijken. Jaloezieën zijn er in verschillende stoffen, maten, kleuren en materialen, zodat potentiële kopers een enorme verscheidenheid hebben om uit te kiezen. 

Welk doel hebben jaloezieën?

De belangrijkste eigenschap van jaloezieën en ook waarom ze als echt goede alternatieven voor gordijnen worden beschouwd, is hun vermogen om te voorkomen dat zonlicht een kamer binnendringt. Door de regelbare functies die ze hebben met de koorden zijn ze uiterst gemakkelijk te bedienen. Het is relevant op te merken dat zelfs als de lamellen helemaal open staan, ze toch een deel van het zonlicht tegenhouden in een kamer. Om volledig van het natuurlijke licht te kunnen genieten, moet je de jaloezieën omhoogtrekken.

Wat nog interessanter is, is dat bepaalde soorten jaloezieën de lichtinval helemaal kunnen tegenhouden, terwijl andere soorten het zonlicht op verschillende niveaus kunnen afstoten. Sommige jaloezieën hebben bijvoorbeeld een verduisterende eigenschap. Dit betekent dat deze jaloezieën in staat zijn bijna alle lichtinval tegen te houden. Dit zijn meestal aluminium of houten jaloezieën.  De meeste andere soorten jaloezieën kunnen de lichtinval niet volledig tegenhouden, zelfs als de lamellen helemaal naar beneden zijn. Deze bestaan meestal uit lichtdoorlatend materiaal, zoals soorten kunststof. Of je jaloezieën koopt die het zonlicht volledig of gedeeltelijk tegenhouden, hangt af van de behoeften van de kamer. Bijvoorbeeld, als de kamer als studeerkamer of slaapkamer moet dienen, zijn verduisterende jaloezieën aan te bevelen.

Een ander belangrijk doel dat deze jaloezieën zorgen voor privacy aan de gebruikers. Als ze omlaag getrokken zijn, wordt het voor voorbijgangers en toeschouwers bijna onmogelijk om door de ramen te gluren en de bewoners van een huis te storen.

Zijn jaloezieën ouderwets?

Jaloezieën zijn op grote schaal gebruikt en zijn uiterst populaire alternatieven voor gordijnen. Zoals met elke uitvinding komt er vernieuwing en verandering. Nieuwe soorten alternatieven zoals lamellen, rolgordijnen, plisségordijnen en vouwgordijnen werden geïntroduceerd. Met deze nieuwe alternatieven werden jaloezieën een klassieke keuze in plaats van een unieke toets aan een kamer.

Dit roept meteen de vraag op of jaloezieën verouderd of ouderwets zijn. Er kan gezegd worden dat jaloezieën als ouderwets beschouwd worden lichtelijk overdreven is. Het mooie van deze jaloezieën is dat ze zich kunnen aanpassen aan de veranderende omgeving om hen heen. Ze hebben zelf ook vernieuwingen ondergaan om met hun tijd mee te gaan. De reden dat jaloezieën ook vandaag nog relevant zijn is dat ze hun kernfuncties goed vervullen namelijk het zonlicht tegenhouden en privacy geven. Nu ze ook aangepast zijn aan de moderne perspectieven van stijl en uiterlijk, worden ze net zo belangrijk als hun tegenhangers.

https://www.raamdecoratie.com