Het zeep huisje
Image default
Zakelijk

Het belang van een goede rugzak

Denk je aan een rugzak dan denk je hoogstwaarschijnlijk aan iemand die een wereldreis gaat maken. Dit is niet zo gek aangezien de rugzak hier het meeste voor wordt gebruikt. Toch is een rugzak meer dan alleen een compacte reistas. Deze tas is namelijk ook uitermate geschikt om te gebruiken voor school of werk. Bij beiden moet je veel spullen meenemen, waardoor je het liefst een rugzak wilt hebben die comfortabel genoeg is. Maar waarom is dit eigenlijk? In deze blog leggen wij jou uit wat het belang is van een goede rugzak.

Grootste oorzaak van rugpijn

Uit een onderzoek van de Amerikaanse universiteit Harvard blijkt dat steeds meer jongeren krijgen te kampen met rugklachten. Bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar geldt dit voor zo’n 20%. Wanneer er gekeken wordt naar tieners en volwassenen, dan stijgt dit percentage naar 66%. Dit is zorgwekkend veel! Als grootste oorzaak van de rugklachten is het dragen van zware tassen, veel stilzitten en een slechte houding de boosdoener. Deze oorzaken komen zowel bij kinderen als volwassenen voor. 

Een goede rugzak

Door het onderzoek van Harvard is het vinden van een goede rugzak de afgelopen jaren nog belangrijker geworden. Een kapotte rug is immers niet meer te repareren. Hierdoor is het voorkomen van rugklachten beter dan genezen. Dit doe je door te investeren in een kwalitatieve schooltas. Deze tassen verdelen namelijk het gewicht gelijkmatig over je schouders, rug en heupen. Hierdoor hoef je tijdens het lopen niet meer al het gewicht aan één kant te dragen. Door een rugzak te dragen zal je houding direct verbeteren. Je staat immers rechtop en kunt recht vooruitkijken. Dit verbetert niet alleen je houding, maar verminderd ook eventuele nekpijn. Ideaal als je als scholier veel zware boeken moet dragen!

Moet comfortabel zitten

Overweeg jij nu om een rugzak als schooltas te nemen? Dan is het belangrijk om te weten dat een rugzak vlak op je rug moet zitten. Net boven je bekken en onder je schouders. Om zo comfortabel mogelijk de dag door te komen is het te adviseren om een rugzak te nemen met schouderbanden van vier centimeter breed. Deze schouderbanden moeten verstelbaar zijn en beschikken over voldoende opvullen. Alleen hiermee verminder je de druk op je schouders. Alle stijlvolle tassen van Gigi Fratelli zijn hier een goed voorbeeld van. 

Het gewicht van de rugzak

Wanneer je een comfortabele rugzak hebt gevonden, dan is het verstandig om te weten dat het gewicht ook bepalend is. Een rugzak mag niet meer wegen dan 10% van je lichaamsgewicht. Over het algemeen weegt een schooltas meer dan 33% van het gewicht van een scholier. Dit is hartstikke slecht voor de gezondheid van de rug en kan op de lange termijn negatieve gevolgen met zich meebrengen. Hierbij kan je denken aan een verkeerde kromming en scheefstand van de wervelkolom. Niet voor niets wordt er door artsen geadviseerd om op scholen zoveel mogelijk boeken in kluisjes te stoppen. Tijdens de pauze is het zelfs beter om de rugzak op de grond te zetten zodat je rug helemaal tot rust kan komen. We kunnen dus wel stellen dat een te zware rugzak de grootste boosdoener is van rugklachten. Door een comfortabele rugzak te kopen en minder in de tas te stoppen kunnen deze klachten aanzienlijk afnemen.