Het zeep huisje
Image default
Woningen

Schoorsteen reinigen, hoe vaak is dit nodig?

Wanneer je een houtkachel of open haard hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dan de schoorsteen regelmatig wordt gereinigd. Op die manier voorkom je een koolmonoxidevergiftiging. Daarbij is het ook nog eens een stuk beter voor het milieu! Maar hoe vaak moet je de schoorsteen eigenlijk schoonmaken? In dit artikel leggen wij je alle details uit, van het bepalen van het schoonmaakmoment tot het afsluiten van speciale verzekeringen. Zo weet je zeker dat jouw schoorsteen altijd veilig is.

Het perfecte moment om de schoorsteen te vegen

De schoorsteen moet normaal gesproken minstens één keer per jaar grondig worden schoongemaakt. Het is slim om echt ieder jaar te zorgen dat dit gebeurt. Schoorsteenvegen verkleint de kans op koolstofmonoxidevergiftiging of zelfs op brand in huis. Het beste moment om de schoorsteen te vegen is tijdens het voorjaar of in de zomer.

Laat het over aan een expert

Het schoonmaken van het rookkanaal kan best een uitdaging zijn. Je moet er speciale hulpmiddelen voor aanschaffen en in sommige gevallen moet je de schoorsteen vanaf het dak schoonmaken. Zie je het niet zitten om dit zelf te doen? Schakel dan een professionele schoorsteenveger in. Je kunt bij verschillende verzekeraars zelfs een verzekering voor woondiensten afsluiten, zoals een abonnement op de schoorsteenveger. Zo weet je zeker dat dit klusje goed wordt uitgevoerd.

Zo doe je het zelf

Durf je het zelf aan? Er zijn verschillende manieren waarop je te werk kunt gaan om de schoorsteen schoon te maken. Dit zijn de twee meestgebruikte manieren:

  1. Een handige oplossing om de schoorsteen te vegen is met behulp van een speciaal reinigingsblok. Leg wat kranten neer rondom de kachel of open haard om asresten op te vangen. Hierna plaats je het reinigingsblok in de haard of houtkachel. Vervolgens laat je het blok helemaal opbranden. Tijdens de verbranding komen er speciale stoffen vrij die ervoor zorgen dat het roet en het vuil  loskomen in het rookkanaal. Dit losse vuil verwijder je achteraf met stoffer en blik of met de stofzuiger.
  2. De traditionele manier om een schoorsteen te reinigen is met behulp van een veegset. Deze schoorsteenveegset bestaat uit een lange stok met borstel en een touw met kogel en een borstel. Plak voordat je begint de opening van de haard af met krantenpapier om roet in jouw woning te voorkomen. Begin je beneden, schuur dan met de borstel de binnenkant van het rookkanaal schoon totdat je bovenaan bent aangekomen. Begin je op het dak, gebruik dan de touw met kogel en laat deze langzaam in de schoorsteen zakken terwijl je al het roet losmaakt.