Het zeep huisje
Image default
Beauty en verzorging

Acne op latere leeftijd

Voelde jij je ultiem gelukkig toen je de pubertijd afsloot en nog nooit  last had gehad van acne? Helaas bestaat de kans nog steeds dat je hier net als vele andere volwassenen last van krijgt. Alhoewel het een andere vorm is dan de meeste pubers krijgen, uit het zich nog steeds in puistjes. Alhoewel er vele behandelingen zijn (zoals bijvoorbeeld bij huidkliniek Dreamskin), is het goed om eerst te achterhalen wat ervoor gezorgd heeft dat je ineens last hebt van acne. Zo is het mogelijk dat de oorzaak een ongeregeldheid in hormonen is, maar kan het ook een kortdurend verschijnsel zijn na het wisselen van huidproducten, of anticonceptie. En al deze oorzaken hebben verschillende oplossingsmogelijkheden.   

Acne alleen iets van pubers?

Het maakt niet uit welke serie over de pubertijd je raadpleegt, er is altijd in elk geval één personage dat last heeft van jeugdpuistjes. We leren allemaal dat acne iets is dat bij je leven als tiener hoort, maar deze aandoening kan echter ook nog later in je leven voorkomen; zowel op je gezicht, maar bijvoorbeeld ook op je rug. Alhoewel acne vaak gezien wordt als huidaandoening, ligt de oorzaak soms wat dieper.

Oorzaken van Acne

Indien je acne ontwikkelt op latere leeftijd, komt dit vaak door een ongeregeldheid in je hormonen. Dit kan medisch zijn (zoals bijvoorbeeld PCOS), maar ook voorkomen na wisseling van anticonceptiemiddel. Daarnaast is het ook mogelijk dat factoren als stress invloed hebben op het verschijnen van puistjes. En uiteraard kan het ook komen door wisselen van producten die je gebruikt op je huid.

En nu…

Acne is soms van korte duur. Zo kan het een korte bijwerking zijn als je wisselt van anticonceptiemiddel, maar ook bijvoorbeeld bij het gebruik van vettige zonnebrandcrème. Ook als je een nieuw huidproduct gebruikt, kan het gebeuren dat je huid als reactie acne vertoont. Het kort onderbreken van het gebruik van deze middelen, of wisselen van product kan in dit geval de oplossing bieden voor de acne Als de acne langer aanhoudt, is het wellicht handig om te kijken naar andere oorzaken. Het is verstandig om als eerste een dokter te raadplegen voor onderzoek naar mogelijke onderzoeken. Mocht je ook wat willen veranderen aan hoe de huid er uitziet, is het mogelijk om een behandeling te volgen bij een huidkliniek.