Het zeep huisje
Image default
Beauty en verzorging

Zeep of olie: wat is beter voor je huid?

Er is veel discussie over het gebruik van olie of zeep om je huid te verzorgen. Sommigen zeggen dat olie het beste is, terwijl anderen het gebruik van zeep aanbevelen. Wat is nu beter? Op de site van wellness-en-beauty.nl heb ik hier geen informatie over gevonden dus gaan we zelf op zoek. In deze blogpost bekijken we de voor- en nadelen van elke methode en helpen we je om de beste beslissing te nemen voor jouw huidtype.

Het verschil tussen zeep en olie

Zeep en olie zijn eigenlijk heel verschillend. Zo wordt zeep gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals vetten en oliën, terwijl olie een koolwaterstof is, wat betekent dat het afkomstig is van fossiele brandstoffen. Dit verschil geeft zeep zijn reinigende eigenschappen; wanneer zeep met water wordt gemengd, vormt het een stof, “micellen” genaamd, die helpt vuil en aanslag van oppervlakken te verwijderen. Olie daarentegen stoot water alleen maar af en wordt daarom vaak gebruikt als waterdichtingsmiddel. Het belangrijkste is misschien wel dat zeep biologisch afbreekbaar is, terwijl olie jarenlang in het milieu kan blijven

De voordelen van het gebruik van olie op je huid

Natuurlijk kun je een mooie lotion gebruiken om je huid te hydrateren. Maar waarom zou je je druk maken als je ook gewoon olie kunt gebruiken? Het klinkt contra-intuïtief, maar olie gebruiken om je huid te hydrateren heeft een aantal voordelen. Ten eerste is het een natuurlijke manier om je huid te hydrateren. En in tegenstelling tot lotions, die soms agressieve chemicaliën kunnen bevatten, is olie zacht en verwijdert het de natuurlijke oliën van je huid niet. Sommige oliën (zoals jojoba-olie) zijn zelfs vergelijkbaar met de oliën die je huid van nature produceert. Op de site van saunablogger.nl zie je dat in sauna’s ook veel oliebaden gebruikt worden. Dat betekent dat ze de natuurlijke olieniveaus van je huid in evenwicht kunnen brengen en puistjes kunnen voorkomen. Dus als je huid de volgende keer droog aanvoelt, pak dan de olie in plaats van de lotion. Je huid zal je er dankbaar voor zijn.

De voordelen van zeep op de huid

We weten allemaal dat zeep kan worden gebruikt om zowat alles schoon te maken: borden, kleren, je lichaam. Maar wat is zeep precies en hoe werkt het? Zeep bestaat uit moleculen met twee heel verschillende uiteinden. Het ene uiteinde trekt water aan, terwijl het andere uiteinde olie aantrekt. Daardoor breekt zeep vuil en viezigheid af, die ook bestaan uit moleculen met zowel water- als olie-aantrekkende uiteinden. Als je je huid wast met zeep, hechten de zeepmoleculen zich aan het vuil en de olie op je huid en spoelen ze weg als je je met water afspoelt. Met andere woorden, zeep helpt je huid te reinigen door vuil en olie vast te houden, zodat ze kunnen worden weggespoeld. Als extra bonus kan zeep ook helpen je huid gehydrateerd te houden door vochtverlies te voorkomen. 

Wat is beter voor je – olie of zeep?

Beslissen of je olie of zeep gebruikt voor uw huid is een persoonlijke keuze die afhangt van uw individuele huidtype. Er zijn echter enkele algemene richtlijnen die je kunnen helpen de beste beslissing voor jouw huid te nemen. Als je een droge of gevoelige huid hebt, kun je het gebruik van zeep beter vermijden, omdat het de natuurlijke oliën kan verwijderen en irritatie kan veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor een milde reiniger of een reiniger op oliebasis, die je huid gehydrateerd houdt. Als je een vette huid hebt, kun je beter een sterkere zeep of reiniger gebruiken om glimmen en puistjes tegen te gaan.

 

Olie of zeep? Het is een vraag zo oud als de tijd. Oké, niet echt, maar het is een debat dat al eeuwenlang speelt. En om eerlijk te zijn is er niet één definitief antwoord. De beste manier om te bepalen welk product voor jou geschikt is, is je specifieke huidtype te begrijpen en vervolgens een olie of zeep te kiezen die aan die behoeften voldoet.