Het zeep huisje
Image default
Financieel

Je scooter verzekeren, waar allemaal rekening mee houden?

Wanneer je een scooter hebt aangekocht is één van de eerste zaken die je zal willen en moeten doen een scooterverzekering afsluiten. Je scooter verzekeren kan in de praktijk gebeuren op tal van verschillende manieren. Zoveel is je ondertussen meer dan waarschijnlijk ook wel al duidelijk. In principe is het zo dat niet alleen je persoonlijke voorkeur, maar ook het budget dat je voorhanden hebt op dit vlak een niet onbelangrijke rol speelt. Voor veel mensen is het in de praktijk echter niet helemaal duidelijk hoe ze nu precies hun scooter op de meest optimale wijze kunnen verzekeren. Geldt dat ook voor jou? Dan is het altijd een goed idee om je even te verdiepen in de informatie die je terug kan vinden hieronder op deze pagina.

Hoeveel bedraagt de waarde van je scooter?

Een eerste belangrijk punt waar je steevast de nodige aandacht aan zal willen besteden heeft betrekking tot de waarde waar je scooter over beschikt. Een scooter verzekeren is namelijk mogelijk op tal van verschillende manieren. Is er sprake van een beperkte waarde? Dan zou je bijvoorbeeld al snel kunnen neigen in de richting van een gewone WA-verzekering. Heb je ervoor gekozen om wat meer geld uit te geven aan je scooter? Dan zou je mogelijks toch eerder aangetrokken kunnen zijn tot de WA+ beperkt casco of de WA+ volledige cascoverzekeringen. Het afsluiten van een allrisk voor een tweedehandse scooter die je slechts een zeer klein bedrag heeft gekost is in de praktijk uiteraard doorgaans helemaal niet interessant te noemen. In ieder geval is dit alvast één zeer belangrijk aandachtspunt waar je bij een scooter verzekeren rekening mee zal willen houden.

Hoeveel ga je met je scooter rijden?

Een tweede vraag die je, je altijd moet stellen is hoeveel kilometers je gaat afleggen met je scooter. Het gebeurt in de praktijk niet zelden dat mensen overgaan tot het kopen van een scooter omdat ze het gewoon fijn vinden om daarmee te rijden op dagen dat het lekker weer is buiten. Het is dan ook in de praktijk beslist niet zo dat iedereen een gekochte scooter dagelijks gebruikt, integendeel. Ook dit is echter een zeer belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden. Wanneer je elke dag opnieuw een behoorlijk aantal kilometers aflegt met je scooter spreekt het namelijk voor zich dat dit ervoor zorgt dat het risico op een aanrijding en schade veel groter is. Je scooter verzekeren met een wat uitgebreidere verzekering is dan sterk aan te raden.

Op welke dekkingen wil je zelf kunnen rekenen?

Zelfs wanneer je voor het eerst een scooter gaat verzekeren zal je kunnen vaststellen dat er ongetwijfeld bepaalde specifieke eisen zijn waarover je beschikt. Het is dan ook altijd een goed idee om je in eerste instantie even de vraag te stellen op welke dekkingen je sowieso wil kunnen rekenen bij het afsluiten van een scooterverzekering. Wanneer je dat doet zal je kunnen vaststellen dat je veel eenvoudiger bepaalde filters zal kunnen instellen voor je potentiële scooterverzekering.

Voor menig aantal mensen geldt dat ze voor het verzekeren van hun scooter alleen maar kijken naar de meest complete verzekering op de markt. Natuurlijk staat het als een paal boven water dat de allrisk je voorziet van de meest interessante dekkingen. Echter moet het tegelijkertijd ook gezegd dat je daarbij wel rekening moet houden met een vrij stevig prijskaartje. Lang niet iedereen zal er even tevreden mee zijn om een dergelijke prijs te moeten betalen, integendeel. Even voor jezelf op voorhand op een rijtje zetten wat je van je scooterverzekering verwacht kan veel duidelijk maken.

Je scooter verzekeren? Dit zijn de mogelijkheden!

Wil jij ook graag je nieuwe scooter verzekeren? Dan is het niet meer dan normaal dat je nog even een duidelijk zicht zal willen hebben van de verschillende soorten scooterverzekeringen die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. In eerste instantie is het van belang om te weten dat je scooter verzekeren bij wet verplicht is. Met andere woorden, van zodra je met jouw scooter deel wenst te nemen aan het verkeer in Nederland moet deze minstens voorzien zijn van een WA-verzekering.

De gewone WA-verzekering voor scooters mag dan de enige zijn die bij wet verplicht is, ze beschikt slechts over een zeer beperkt aantal dekkingen. De enige dekking die voorhanden is, is dan ook deze die de schade dekt aan derden. Met andere woorden, de schade die jouw scooter kan oplopen wanneer er sprake is van een aanrijding zal niet worden gedekt. Wil je dat liever toch wel? Dan zal je moeten kiezen voor één van de wat duurdere opties die op de markt verkrijgbaar zijn.

De WA+ beperkt casco scooterverzekering

Je scooter verzekeren kan in de praktijk eveneens gebeuren door middel van een WA+ beperkt cascoverzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze in de basis beschikt over de dekking voor schade aan derden. Deze dekking wordt echter nog uitgebreid met extra dekkingen voor:

  • Schade als gevolg van een brand;
  • Schade als gevolg van een diefstal;

De WA+ beperkt casco verzekering is sinds jaar en dag de populairste verzekering voor scooters op de markt. Dit niet in het minst omdat ze op financieel vlak het midden houdt tussen enerzijds de voordelige WA-verzekering en anderzijds de pittig geprijsde allrisk verzekering.

De allrisk scooterverzekering

De meest complete scooterverzekering op de markt is uiteraard de zogenaamde allrisk. Voor dit type scooterverzekering geldt dat ze lang niet alleen maar de schade dekt aan derden. Het spreekt voor zich dat daarnaast ook alle dekkingen uit de WA+ beperkt casco scooterverzekering eveneens voorhanden zijn. Dat is echter niet alles. Daar bovenop is er namelijk sprake van nog een extra dekking.

De extra dekking waar we het over hebben is de dekking voor schade die je zelf hebt veroorzaakt aan je eigen scooter. Allrisk je scooter verzekeren zorgt er in de praktijk voor dat dus ook deze schade kan worden gedekt. Dat is natuurlijk ongelofelijk interessant, maar je moet in ruil daarvoor wel rekening houden met een vrij stevig prijskaartje. Deze zorgt ervoor dat het allrisk verzekeren van een scooter niet voor iedereen even interessant zal zijn.