Het zeep huisje
Image default
Toerisme

Momenten van Antwerpen.

bezienswaardigheden antwerpen gratis

Een stad met middeleeuwse kastelen, gotische kathedralen, musea, legendes belichaamd in steen, diamanten en Belgische mode – dit is allemaal Antwerpen. Zelfs het treinstation hier lijkt aan de buitenkant op een kathedraal en aan de binnenkant op een sieradenboetiek. Maar het allerbelangrijkste: Antwerpen is de stad van Rubens! De faam van Antwerpen als artistieke stad werd ongetwijfeld geboren in de 16e eeuw met de opkomst van de “Antwerpse School of Painting”, waartoe Pieter Brueghel de Oude, Pieter Paul Rubens, Antwerpen van Dyck, Jacob Jordaens en andere schilders behoren.

U kunt met eigen ogen de doeken zien die diamanten van wereldkunst zijn geworden in tal van musea in Antwerpen, een bezoek dat verwant is aan een spirituele pelgrimstocht naar de oorsprong van schoonheid. De geest van Rubens doordringt Antwerpen overal: in kerken, in de namen van huizen en straatgeschiedenissen, in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en het naar hem vernoemde Huismuseum, in de drukkerij Plantin-Moretus, maar vooral – in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen.

De kathedraal is versierd met verschillende schilderijen van de schilder, waaronder de monumentale doeken “De Verheffing van het Heilig Kruis”, “De Hemelvaart van de Heilige Maagd Maria”, “Afdaling van het Kruis” en “De Verrijzenis van Christus”, die in zijn werk als de beste worden beschouwd.

De beste vriendinnen van een meisje zijn volgens Marilyn Monroe ongetwijfeld in Antwerpen, want het is de hoofdstad van de diamantwaardering, -handel en -slijperij. Het centraal station van Antwerpen ligt net buiten het “Diamantkwartier”, dat historisch juist ontworpen werd om de handel voor alle betrokken partijen te vergemakkelijken.

Antwerpen is ook een erg leuke stad, met talloze cafés en pubs die tot het vallen van de avond muziek spelen. En, natuurlijk, voor kinderen en volwassenen werkt de dierentuin van Antwerpen, de enige in België en een van de beroemdste van Europa, gelegen in de onmiddellijke nabijheid van hetzelfde beruchte Centraal Station. 

Stadhuis van Antwerpen

Zijn we geïnteresseerd in de Nederlandse Renaissance? Ongeacht het antwoord, het Stadhuis van Antwerpen op de centrale Grote Markt is precies de plek die je zeker moet bezoeken, want het is een treffend voorbeeld van de Nederlandse Renaissance, een van de eerste gebouwen gebouwd volgens de klassieke canons van die tijd.

Zoo van Antwerpen

Jongens en meisjes, maar ook hun ouders, om vrolijke nijlpaarden te zien, wil je niet ?! Zo had de Antwerpse Zoo op een speelse manier bezoekers kunnen uitnodigen, als ze niet al een van de meest populaire dierentuinen ter wereld was geweest.

Sten kasteel

Een van de populaire wandelroutes in Antwerpen begint vanaf de rechteroever van de Schelde, namelijk vanaf het stenen kasteel van Sten, dat zonder meer de “steen” werd genoemd. En dat allemaal omdat in de 13e eeuw, toen het fort werd gebouwd, de rest van de gebouwen grotendeels van hout was.

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

De collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen, gevestigd in een 19e-eeuws gebouw, wordt vertegenwoordigd door meer dan 7 duizend schilderijen, sculpturen, tekeningen en prenten, die de periode van 14-20 eeuwen beslaan.

Museum Mayer-van-den-berg

De collectie van Museum Mayer van den Bergh behoorde ooit toe aan de verzamelaar Fritz Mayer van den Bergh, die zijn hele leven aan kunst wijdde. Het museum bevat meesterwerken uit de middeleeuwen en de renaissance, evenals een aantal werken uit de 19e eeuw, wandtapijten, tekeningen, sculpturen en glas-in-loodramen.

Kathedraal van Onze Lieve Vrouw van Antwerpen

Antwerpen vereerde sinds de oudheid fanatiek en eerbiedig de Maagd Maria, ze werd beschouwd als de beschermer en beschermvrouwe van de stad. Het beeld van de Maagd werd bewaard in een kleine kapel in het stadscentrum, waar gedurende 250 jaar de prachtige Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen groeide.

Centraal Station Antwerpen

Gelegen aan het Astridplein, dicht bij de “Diamantwijk”, beschikt het moderne Centraal Station van Antwerpen zelf over een diamantgalerie met 30 juwelierszaken. Het werkt natuurlijk ook voor zijn hoofddoel.

Havenhuis Antwerpen

De haven van Antwerpen is de “motor” van de stad. Het biedt werk aan ongeveer 60 duizend mensen, staat op de tweede plaats in Europa in termen van vrachtomzet na Rotterdam en verwerkt 26% van de containers die in Europa aankomen. Het belang van de haven voor Antwerpen kan moeilijk worden overschat.

Rubens ‘huis

House Rubens (Rubenshuis) is het voormalige thuisatelier van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens. Rubens woonde het grootste deel van zijn leven in dit huis en pas in 1937, na het overlijden van de kunstenaar, werd het huis gekocht door de stad en onderging het een grootschalige restauratie.

Letterenhuis

Letterenhuis is sinds 1933 uitgegroeid tot het grootste literaire archief van Vlaanderen. De expositie van het museum wordt vertegenwoordigd door brieven, manuscripten, documenten en portretten van Vlaamse auteurs.

Diamantmuseum in Antwerpen

De collectie van het Diamantmuseum vertelt over de oorsprong van diamanten en diamanten juwelen van de 16e eeuw tot heden. De expositie maakt gebruik van licht- en geluidseffecten, illustraties.

Museum “an de Strom”

Het Aan de Stroom Museum is gehuisvest in een gebouw van 60 meter, ontworpen door de Nederlandse firma Neutelings Riedijk. Het museumgebouw is een gebogen glasconstructie met een gevel van Indiase rode zandsteen.

Modemuseum in Antwerpen

De collectie van het Modemuseum (ModeMuseum) bevat meer dan 25 duizend exposities, waaronder kleding, schoenen, accessoires, borduurwerk, kant. Het museum presenteert beide historische kostuums, waarvan de oudste dateert uit de 16e eeuw.

Museum Plantin-Moretus

Het Plantin-Moretus Museum is gewijd aan twee beroemde uitgevers Christoffel Plantijn en Jan Moretus en is gevestigd in hun voormalige drukkerij, gesticht in de 16e eeuw.

Zilvermuseum in Antwerpen

Het Zilvermuseum (Zilvermuseum Sterckshof) is gevestigd in het 16e-eeuwse kasteel Sterckshof, genoemd naar de eigenaar Gerard Sterck. Het museum heeft een uitstekende collectie zilverwerk daterend uit de 16e eeuw tot heden.

Fort Breendonk

Fort Breendonk, gebouwd in het begin van de 20e eeuw om Antwerpen te beschermen, stond machteloos tegen de aanvallen van de Duitsers in zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog. In 1940 zetten de nazi’s die België bezetten een concentratiekamp op op het grondgebied van een door water omgeven vestingwerk.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html