Het zeep huisje
Image default
Eten en drinken

Aardappelvoedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Aardappelen bevatten veel zetmeel en hebben een slechte reputatie ontwikkeld vanwege de populariteit van koolhydraatarme en paleo-diëten. Koolhydraten zijn echter niet slecht voor je gezondheid, zolang je maar op je porties let. In feite zijn ze essentieel als energiebron. Aardappelen zijn goedkoop, veelzijdig, kunnen voor lange tijd worden bewaard en zijn een goede bron van vezels, kalium en vitamine C.

Aardappelvoedingsfeiten

De volgende voedingswaarde-informatie wordt verstrekt door de USDA voor één middelgrote (173 g) gebakken roodbruine aardappel (2 1/4 “tot 3 1/4” in diameter) met schil en zonder toegevoegd zout of toppings.

  • Calorieën: 164
  • Vet: 0.2g
  • Natrium: 24 mg
  • Aardappelen Koolhydraten: 37g
  • Vezel: 4g
  • Suikers: 1.9g
  • Eiwit: 4.6g

Koolhydraten

Terwijl een medium roodbruine aardappel 37 gram koolhydraten levert, waarvan slechts 4 gram uit vezels. De meeste koolhydraten zijn zetmeel en slechts een kleine hoeveelheid (minder dan 2 gram) is suiker. Zetmeel wordt tijdens de vertering snel afgebroken tot suiker in de bloedbaan, waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt.

De glycemische index van een levensmiddel is een indicator van de invloed van voedsel op de bloedsuikerspiegel. De studieresultaten variëren, maar de glycemische index van aardappelen lijkt gemiddeld te zijn in de jaren 80, wat als hoog wordt beschouwd. Ter vergelijking: tafelsuiker heeft een glycemische index van 59, waardoor aardappelen hoger op de glycemische index staan dan suiker. Wasachtige rassen zoals nieuwe rode aardappelen staan iets lager op de glycemische index dan roodbruine aardappelen.

Een andere manier om het glycemische effect van voedsel weer te geven, is de glycemische lading, die rekening houdt met de portiegrootte. Een middelgrote aardappel doet het hier beter, met een matige glycemische belasting van 17. Maar een grote aardappel heeft een glycemische belasting van 29, wat hoog is.

Ten slotte kan het nuttig zijn te weten dat gekookte en gekoelde aardappelen ook veel resistent zetmeel bevatten.2 Resistent zetmeel is zetmeel dat door de dunne darm gaat zonder te worden verteerd. Simpel gezegd, het is bestand tegen de spijsvertering.

Dik

Aardappelen hebben slechts een spoor van vet, en dat kleine beetje is verdeeld tussen verzadigd en meervoudig onverzadigd vet. Ze bevatten ook sporen van omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren. Als groente hebben ze geen cholesterol. Tenzij je een topping met vet toevoegt of je aardappelen bakt, zijn ze in principe vetvrij.

Eiwit

Aardappelen hebben een kleine hoeveelheid eiwit, maar het eiwit is van hoge kwaliteit vanwege de aminozuursamenstelling en de verteerbaarheid. Dit betekent dat de eiwitkwaliteit vergelijkbaar is met die van eieren en zelfs hoger is dan die van sojabonen en andere peulvruchten.

Vitamines en mineralen

Aardappelen leveren veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine B6 en kalium. Ze zijn een goede bron van foliumzuur, niacine, ijzer, magnesium, fosfor, koper en mangaan. Om het meeste uit de aardappel te halen, moet je zowel de schil als het vruchtvlees eten, omdat sommige micronutriënten meer geconcentreerd zijn in de schil.

Gezondheidsvoordelen

Aardappelen moeten worden beschouwd als een voedzame groente, ook al bevatten ze veel zetmeel. Hun andere gezonde plantaardige stoffen maken ze een waardevol onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Reguleert de bloeddruk

Aardappelen bevatten veel kalium, dat in tegenstelling tot natrium werkt om de bloeddruk en de vochtbalans te helpen reguleren. Onderzoek toont aan dat het kalium in aardappelen net zo hoog en bruikbaar is voor het lichaam als wanneer het als voedingssupplement wordt geconsumeerd. Kalium is ook essentieel voor een normale spier- en zenuwfunctie.

Ondersteunt het immuunsysteem

Vitamine C is nodig voor een normale werking van het immuunsysteem, bloedstolling en sterk bindweefsel en bloedvatwanden. Omdat vitamine C niet in het lichaam kan worden opgeslagen, moet het via de voeding worden geconsumeerd. Eén gepofte aardappel levert ongeveer 19% van de dagelijkse waarde voor vitamine C.

Herstelt oxidatieve schade

Aardappelen hebben ook een goede concentratie aan antioxidante fytonutriënten, waaronder vitamine C, carotenoïden en polyfenolen. Deze verbindingen kunnen cellen helpen herstellen die zijn beschadigd door oxidatieve stress, wat kan bijdragen aan een aantal chronische ziekten.

Voorkomt chronische ziekten

Vezels zijn belangrijk voor de spijsvertering, de controle van de bloedsuikerspiegel, gewichtsbeheersing, de gezondheid van het hart en meer. Aardappelen, vooral wanneer de schil wordt geconsumeerd, zijn een goede bron van voedingsvezels.

Let op: Vind aardappelen van hoge kwaliteit op Aardappelshop.