Het zeep huisje
Image default
Shopping / Home and Garden

Het kopen van een huis in het eerste kwartaal van 2021

Vijftien procent. De gemiddelde huizenprijs is in het eerste kwartaal van 2021 met bijna 15 procent gestegen op jaarbasis. Deze stijging is de sterkste in twintig jaar. Tegelijkertijd is het aanbod van woningen op de huizenmarkt bijzonder krap. Het verkopen van een woning gebeurt minder. In het eerste kwartaal van dit jaar werden er maar 31.000 bestaande woningen verkocht.

 

Krapte

De woningmarkt in Nederland blijft erg krap. De woningmarktcijfers van het eerste kwartaal 2021 geven dit aan. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het eerste kwartaal van 2021 gestegen naar 385.000 euro. Deze stijging is vergeleken met het eerste kwartaal van 2020 bijna 15%. De laatste twintig jaar is dit niet meer voorgekomen. Halverwege het eerste kwartaal 2021 stonden er ongeveer circa 17.500 woningen te koop. Dit is 42% minder in vergelijking met een jaar geleden. De gemiddelde stijging van de huizenprijs is op kwartaalbasis 4,4 procent. Het gaat hier om het eerste kwartaal van 2021 in vergelijking met het laatste kwartaal van 2020.

 

Forse daling van aanbod woningen

Het aanbod van woningen op de huizenmarkt is fors gedaald. Een makelaarsvereniging geeft aan dat de woningmarkt in Nederland ongekend krap is. Er zijn steeds minder woningen beschikbaar. Het feit dat het laagste aanbod, sinds het begin van de metingen in 1995, is bereikt zegt al genoeg over de situatie.  Een bestaande woning wisselde gemiddeld voor 385.000 euro van eigenaar. Dit terwijl de prijs van een nieuwbouwwoning in doorsnee op 433.000 euro ligt. In deze situatie snel je huis verkopen zou dus wel wat op kunnen leveren.

 

Afname verkoop van woningen

In het eerste kwartaal werd er een kleiner aantal woningen verkocht, want er werden circa 31.000 bestaande woningen verkocht. Het ging daarnaast om 9.700 nieuwbouwhuizen. Het blijkt dat huizen die te koop staan vaak voor meer geld dan de vraagprijs worden verkocht. De mensen die huis verkopen en te koop zetten zijn het huis na ongeveer een maand kwijt.

Het aantal verkochte bestaande woningen is bijna 7 procent minder dan een jaar eerder.

Het verkopen van nieuwbouwwoningen gebeurde wel meer: een stijging van 14 procent. Het aanbod hiervan is daarentegen wel met ruim twintig procent gedaald.

http://economy.nl