Het zeep huisje
Image default
Gezondheid

Wat kun je doen tegen eczeem en waar moet je op letten zodra je het hebt?

Atopische dermatitis (eczeem) is een aandoening die uw huid rood en jeukerig maakt. Het komt vaak voor bij kinderen, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Atopische dermatitis is langdurig (chronisch) en heeft de neiging om regelmatig op te flakkeren. Het kan gepaard gaan met astma of hooikoorts.

Er is geen geneesmiddel gevonden voor atopische dermatitis. Maar behandelingen en zelfzorgmaatregelen kunnen de jeuk verlichten en nieuwe uitbraken voorkomen. Het helpt bijvoorbeeld om agressieve zeep te vermijden, uw huid regelmatig te hydrateren en crèmes of zalven met medicijnen te gebruiken.

Op welke tekenen moet je letten?

De tekenen en symptomen van atopische dermatitis (eczeem) variëren sterk van persoon tot persoon en omvatten

 • Droge huid

 • Jeuk, die hevig kan zijn, vooral ’s nachts

 • Rode tot bruingrijze vlekken, vooral op handen, voeten, enkels, polsen, hals, bovenborst, oogleden, binnenkant van ellebogen en knieën, en bij baby’s, gezicht en hoofdhuid

 • Kleine, verheven bultjes, die vocht kunnen lekken en korstjes kunnen vormen als je erop krabt

 • Verdikte, gebarsten, schilferige huid

 • Rauwe, gevoelige, gezwollen huid door het krabben

Atopische dermatitis begint meestal voor de leeftijd van 5 jaar en kan aanhouden tot in de adolescentie en de volwassenheid. Bij sommige mensen kan het periodiek opflakkeren en dan voor een tijdje verdwijnen, zelfs gedurende meerdere jaren.

Moet je naar een dokter?

Ga naar de dokter als u of uw kind:

Zich zo ongemakkelijk voelt dat de aandoening de slaap en dagelijkse activiteiten beïnvloedt

Een huidinfectie heeft – let op rode strepen, pus, gele korsten

Symptomen blijft houden ondanks het uitproberen van huismiddeltjes

Zoek onmiddellijk medische hulp voor uw kind als de uitslag geïnfecteerd lijkt en hij of zij koorts heeft.

Hoe ontstaat het?

Een gezonde huid helpt vocht vast te houden en beschermt tegen bacteriën, irriterende stoffen en allergenen. Eczeem is gerelateerd aan een genvariatie die het vermogen van de huid aantast om deze bescherming te bieden. Hierdoor kan uw huid worden aangetast door omgevingsfactoren, irriterende stoffen en allergenen.

Bij sommige kinderen kunnen voedselallergieën een rol spelen bij het veroorzaken van eczeem.

Kan het genetisch zijn?

De belangrijkste risicofactor voor atopische dermatitis is het hebben van een persoonlijke of familiale voorgeschiedenis van eczeem, allergieën, hooikoorts of astma.

Verwikkelingen

Complicaties van atopische dermatitis (eczeem) kunnen zijn:

 • Astma en hooikoorts. Eczeem gaat soms aan deze aandoeningen vooraf. Meer dan de helft van de jonge kinderen met atopische dermatitis ontwikkelt astma en hooikoorts tegen de leeftijd van 13 jaar.

 • Chronische jeukende, schilferige huid. Een huidaandoening die neurodermatitis (lichen simplex chronicus) wordt genoemd, begint met een jeukende plek op de huid. Je krabt aan de plek, waardoor het nog jeukende wordt. Uiteindelijk krab je gewoon uit gewoonte. Deze aandoening kan ertoe leiden dat de aangetaste huid verkleurd, dik en leerachtig wordt.

 • Huidinfecties. Herhaaldelijk krabben waardoor de huid breekt, kan open zweren en barsten veroorzaken. Dit verhoogt het risico op infectie door bacteriën en virussen, waaronder het herpes simplex virus.

 • Irriterende handdermatitis. Dit treft vooral mensen die voor hun werk vaak natte handen moeten hebben en blootgesteld worden aan agressieve zeep, detergenten en ontsmettingsmiddelen.

 • Allergische contactdermatitis. Deze aandoening komt vaak voor bij mensen met atopische dermatitis.

 • Slaapproblemen. De jeuk-krab cyclus kan een slechte slaapkwaliteit veroorzaken.

 

 

https://www.carenschoice.com/shop/supplementen/vette-huid/