Het zeep huisje
Image default
Shopping / Home and Garden

Wervingsmethodieken

Veel gemeentes in Nederland hebben moeite om een diverse mix te hebben in werknemers. De gemeentes hebben voornamelijk moeite met het aantrekken van jongeren. Veel jongeren denken dat het werk bij de gemeente saai is en bedoeld is voor de ouderen. Omdat de gemiddelde leeftijd van veel gemeente hoog ligt kunnen zij in enkele jaren goed in de problemen komen. Daarnaast hebben zij ook veel problemen met het overschakelen van nieuwe technologieën, omdat zij hier niet mee bekend zijn. Om werken bij gemeente meer intrek te krijgen onder de jongeren kun je als gemeente gebruik maken van een aantal wervingstechnieken die jongeren kunnen overhalen om te gaan solliciteren voor een functie bij de gemeente. Hoe de technieken precies werken gaan we je verder uitleggen in deze blog.

In de vorige blog hebben we besproken hoe je een functieprofiel opstelt en daarbij een passende vacature tekst schrijft. Zodra deze twee afgerond zijn is het tijd om wervingsmethodieken toe te passen, zodat je de juiste kandidaten aan kan trekken. Een kandidaat kan op twee manieren aangetrokken worden: intern en extern. Intern betekent dat er iemand binnen de organisatie een bepaalde functie gaat overnemen, maar dit is niet wat de gemeentes willen want ze zijn op zoek naar jongeren die vacatures zoals vacature WMO consulent kunnen invullen. De gemeente zal dus gebruik moeten maken van extern werven. Extern werven kan op verschillende manieren en hieronder zullen we bespreken welke manieren het zijn en welke er het beste bij de gemeente past.

  • Advertentie op bedrijf website. Deze methode is niet van toepassing van de gemeente, omdat zij jongeren willen bereiken
  • Social media: Social media is de tool om aandacht te krijgen onder de jongeren doelgroep. De manier van communiceren ligt daar en als de gemeente jongeren wilt aantrekken voor een functie dan moeten ze zeker via een socialmediaplatform solliciteren.
  • Vacaturebanken
  • Open Dagen
  • Kranten
https://professionalpartners.nl/