Het zeep huisje
Shopping / Home and Garden

Doe het veilig! (…trampolinespringen)

Er is bijna niets zo leuk als heerlijk springen op de trampoline in de zomer. De wind door je haren en het gevoel dat je even kan zweven. Even de energie eruit. Maar trampolinespringen heeft helaas ook een mindere kant. Het gaat nog weleens mis. Of misschien is ‘weleens’ hier niet het goede woord. Het gaat helaas best wel vaak mis. VeiligheidNL deed onderzoek en constateerde dat er vorig jaar 8000 (!) mensen door het springen op de trampoline op de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis belandde. 8000! Dat is ontzettend veel. Dat zijn er gemiddeld meer dan twintig per dag, maar in de winter spring je niet buiten. Dus in de zomer zijn het er zeker veertig die per dag naar de spoedeisende hulp moeten na een ongeluk(je) op de trampoline.

Het kan overigens ook best binnen gebeuren. Er zijn verschillende grote trampolinehallen in Nederland. Zo ging het ook mis bij Kelly van 19, zo meldt EditieNL. Zij was in zo’n hal in Rotterdam aan het springen en toen klapte haar voet dubbel. Een op de 84 gevallen Spoedeisende Hulp is een gevalletje trampoline. Het overgrote deel van daarvan is jonger dan 14 jaar. Er komen veel botbreuken voor, omdat kinderen hun val proberen te breken met gestrekte armen. Door de vaart waarmee ze van de trampoline komen breekt dan vervolgens het bot. Als er meerdere kinderen tegelijk springen, wordt het effect van de veer groter en gaat het vaker mis. Traumachirurg Bartlema hoort vaak dat het lichtste kind ongelukkig is terechtgekomen. Dit kind wordt als het ware gekatapulteerd, zo zegt hij.

Gelukkig kan je er veel aan doen om de veiligheid te verbeteren. Een must is een goede beschermrand. Een beschermrand trampoline voorkomt dat je tussen de veren komt. Een magic circle trampolines heeft bijvoorbeeld zo’n goede rand. Koop een trampoline. Haal het plezier in huis.

 

https://www.trampolines.nl