Het zeep huisje
Shopping / Home and Garden

Hoe voorkom je geluidsoverlast bij een laminaatvloer?

Een laminaatvloer is goedkoop, het gemakkelijkst te leggen en ziet er mooi uit. Er is alleen wel een probleem: je hebt er heel snel geluidsoverlast door. In het Bouwbesluit is vastgelegd dat de geluidshinder van het contactgeluid (het geluid door contact met de vloerbedekking zoals schoenen met hakken) minimaal met 10 decibel gereduceerd moet worden. Hoe hoog de isolatie index van contactgeluid van de betreffende vloer is verschilt. Vooral bij houten en holle betonnen vloeren is er veel isolatie nodig.

Zwevende vloer

Wanneer jouw appartement of huis al een zwevende dekvloer heeft, dan kan de geluidsisolatie niet verder verhoogd worden. Wanneer je dan nog een verende laag aanbrengt kan dit averechts werken. Bedrijven kunnen het contactgeluidsniveau en de isolatie index van het contactgeluid meten met een speciaal daarvoor bestemd hamerapparaat. De ondervloer heb je net als het laminaat zelf in veel soorten. Je hebt bijvoorbeeld matten van minerale wol, rubbervlokken of polyurethaanvlokken, rubber panelen gebonden met hars, houtvezelplaten, flexibele onderlaag van polyethyleen of noppen van elastomeer of polyurethaan.

Geluidsdemping contactgeluid

De meeste laminaat ondervloeren leveren 10 tot 12 decibel geluiddemping. Let er bij het uitkiezen van een ondervloer op dat deze ook op laminaat is getest en of de contactgeluidverbetering wordt uitgedrukt in Lin of in Lw. Wanneer de geluiddemping in Lw staat vermeldt kun je gemakkelijk misleid worden omdat dit getal twee keer zo hoog ligt dan de waarde in Lin, die in Nederland wordt aangehouden. Je hebt al ondervloeren vanaf 2 euro per vierkante meter maar ook luxe ondervloeren van 9 euro.

https://www.parket-winkel.be