Het zeep huisje
Image default
Shopping / Home and Garden

WAALTJES ALS BESTRATING VOOR UW TUIN EN TERRAS

Gebakken Waaltjes van Bricks and Stones, ook wel gebakken Waalformaten of 5-duimers genoemd, zijn uitstekend geschikt voor het terras of pad in uw tuin. Het slanke uiterlijk van een Waaltje (20 x 5 cm) geeft een sfeer die goed past bij o.a. kleinere ruimtes. Gebakken Waaltjes lenen zich heel goed voor verschillende legpatronen, zoals halfsteens verband, elleboog  verband, keper- of visgraatmotief, cirkelpatronen. Deze patronen kunnen door u of ons op een speelse manier gecombineerd worden, waarbij ook meerdere kleuren te gebruiken zijn. Bent u op zoek naar een bepaalde kleur? Om u het gemakkelijk te maken hebben wij de volgende kleurindeling gemaakt, zoals bijvoorbeeld grijze Waaltjes of rode Waaltjes.

Wat zijn gebakken waaltjes

Waalformaat is een bepaald soort baksteen met van oudsher de maat 210 x 100 x 50 millimeter. Gebakken waaltjes, waalformaat of 5-duimers zijn dus gewone bakstenen met een bepaald formaat, maar waar komt de naam dan vandaan? Het ontstaan van de naam gebakken waaltjes of waalformaat is afkomstig van de steenfabrieken waar ze werden geproduceerd. Lange tijd werden baksteenformaten vernoemd naar het gebied waar ze werden geproduceerd. De fabrieken van het waalformaat stonden aan de rivier de Waal. De namen van baksteen formaten zijn gebleven, maar met de herkomst heeft het niks meer te maken. Namen van alle formaten: • Waalformaat • Lingeformaat • IJsselformaat • Rijnformaat • Vechtformaat

Waaltjes kunnen bezand of onbezand en getrommeld dan wel ongetrommeld zijn. Bezande Waaltjes zijn wat ruwer door het laagje zand wat op de klei van een Waaltje is aangebracht om de steen uit de mal te kunnen lossen. Bij onbezande Waaltjes wordt voordat ze de oven in gaan het laagje los zand met water weggestreken, zodat er een gladder uiterlijk ontstaat. Gebakken Waaltjes komen ongetrommeld uit de oven. Om ze minder strak te laten ogen kunnen ze worden getrommeld. De stenen krijgen hierdoor een nog meer authentieke uitstraling.

https://www.bricksandstones.nl